Papinniemen leirintä (Uukuniemi)

Papinniemen huoltorakennus. Kuva: Itä-Savo

Lähde: wikipedia, www.papinniemicamping.net

Kirkas Pyhäjärvi ympäröi tätä paratiisimaista niemenkärkeä Uukuniemen kylässä, Parikkalan kunnassa, aivan Venäjän rajan pinnassa. Papinniemi tunnetaan erityisesti sen pitkästä ja kauniista hiekkarannasta. Papinniemessä on ollut leirintäaluetoimintaa jo 1960-luvulla. Se onkin yksi Suomen vanhimmista leirintäalueista. Leirintäalueella on kaksi mielenkiintoista vanhaa luonnonkiveä, rantahiekasta 40 vuotta sitten löytynyt verkkokivi ja kouraus- eli kouraisukivi. Verkkokiven kerrotaan olleen kalastajien uhrauspaikka paremman saaliin toivossa ja kiven avulla on kiitetty Ahtia myös hyvästä kalaonnesta. Kourauskivi tunnetaan myös lyylityskivi nimellä. Papinniemi oli ennen tärkeän ja joskus vaarallisenkin kauppareitin varrella. Matkaajat kävivät kouraisemassa matkalleen onnea kiven koloista ja palatessaan palauttivat lainassa olleen onnen maahisten onnen ja kiittivät lainasta.

Karavaanarit ja telttailijat voivat asettua Papinniemessä aivan lähelle Pyhäjärven rantaa. Niemen molemmilla puolilla on kaunis uimaranta ja keskellä varjostavat suuret puut. Alue on kuuluisa rauhallisuudesta, kauneudesta ja siisteydestä. Alueella on lisäksi mm. 11 vuokrattavaa mökkiä, kaksi rantasaunaa, saunalautta ja siirrettävä saunallinen mökkivaunu ja paljukärry. Huoltorakennuksessa on ravintola ja lähiruokamyymälä sekä uudehkot tilat ruuanlaittoon ja peseytymiseen ja pyykinpesuun.

Lähellä leirintäaluetta sijaitsee historiallisen ajan muinaisjäännösalue, joka on laaja ja arkeologisesti monipuolinen, yksi Suomen merkittävimmistä. Paikalla on sijainnut Uukuniemen ortodoksinen pääkirkko, kalmisto sekä asuinpaikka. Alueen asutus on muodostanut kokonaisen ortodoksikylän, joka on autioitunut pysyvästi jo 1600-luvulla. Alueelta on löytynyt mm. raha aarre ja venäläinen tipparaha. Papinniemi sijaitsee alueella, joka oli kahden kulttuurialueen ja kahden uskontokunnan rajamailla. Ensimmäiset tiedot Papinniemen muinaisjäännöksestä saatiin talteen jo 1882. Tämän jälkeen paikka jäi unohduksiin tutkijoilta yli sadaksi vuodeksi, kunnes Papinniemen autiokylää ryhdyttiin tutkimaan jälleen 1990-luvulla. Alueen muinaisjäännökset sijaitsevat noin puolen kilometrin pituisella ja noin 150 metrin levyisellä harjanteella.

 

Yhteystiedot

Papinniemi Camping

Papinniementie 178, 59730 Uukuniemi

www.papinniemicamping.net

Papinniemen Matkailu Oy +358407369852

Jumppaajia Papinniemen hiekkarannalla. Kuva: Markku Uimonen