Uukuniemen kalasatama

Lähde: wikipedia

Uukuniemi on entinen Suomen kunta, joka menetti suurimman osan alueistaan sodan seurauksena silloiselle Neuvostoliitolle. Uukuniemestä jäi pienikaistale Pyhäjärven itäpuolelle. Se liitettiin 2005 Parikkalaan. Parikkalan kunnan päätöksellä nimitys Uukuniemen pitäjä hyväksyttiin käyttöön 2017.

Hevoskalliossa aivan rajan tuntumassa sijaitsee kalasatama, josta saarissa mökkeilevät laskevat veneensä vesille. Venesatama on myös Uukuniemen venekerholaisten käytössä ja noin kuusi ammattikalastajaa käyttää satamarakennuksessa sijaitsevia EU:n hyväksymiä kalan käsittelytiloja, kylmävarastoja sekä jääkonetta, josta saadaan tarvittavia jäähileitä kalojen jäähdyttämiseen. Rakennuksen omistaa Parikkalan kunta, joka on antanut paikan Uukuniemen osakunnan käyttöön. Maksamalla vuosimaksun periaatteessa kuka tahansa saa avaimen taloon ja sen laitteiston käyttöönsä.

Pyhäjärvestä pyydystetään pääasiassa muikkua, vaikka joskus rysällä saatetaan saada ahventakin. Uukuniemen alueella on noin 20 rysää, mutta talvella nuottaa vetää vain kaksi kalaporukkaa. Nuottakalastus onkin ollut Pyhäjärvellä vähenemään päin, mikä johtuu luontaisesta kannan vaihtelusta ja kalastajien ikääntymisestä.

Syyskuussa vesien jäähtyessä alkaa muikkujen mätipyynti, mikä on kalastajille kiireisintä aikaa, sillä tuolloin saaliiksi saadut kalat perataan itse niin, että mäti ja kala myydään erikseen. Puruveden savukala Kesälahdella on suurin Uukuniemen kalastajilta kalaa ostava yritys. Pyhäjärven muikkuja on voinut aika ajoin ostaa myös Niukkalan Salesta ja Papinniemen leirintäalueella niitä on välitetty eteenpäin lomalaisille.


Uukuniemi 1939. Kuva: luovutettukarjala.fi