Lähtisitkö silloin kanssani järvelle?

Karjalan Pyhäjärvi inspiroi Pave Maijasta. Kuva: YLE/Tapio Laakkonen 20.7.2010. Kuvan käyttölupa YLE/Kaisa Herlevi 29.8.2023 


Lähteet: Anonymous: Pave Maijanen remontoi ja kalastaa katiskalla. YLE 20.7.201;, Hakulinen Riitta: Uutiset. Kotikarjala 4.2.202, Kotilainen Pasi: Uutiset. Iltasanomat 16.1.202; Maijanen Liisa: henkilökohtaisia tiedonantoj; Silvennoinen Jussi: Kameran takana Maijanen. Puruvesi 16.6.2020; retropop.blog

Karjalan Pyhäjärvi oli musiikin monitaituri Pave Maijaselle (1950-2021) rakas paikka hänen kuolemaansa asti, melkein 40 vuotta. Hän vuokrasi perheelleen kesäasunnoksi 1982 Sarvisalon saaren Nousialan kylän vanhan koulun, jonka hän hankki muutamaa vuotta myöhemmin omistukseensa. Saareen kuljettiin silloin lossilla, jonka nykyisin korvaa silta. Pave vietti Sarvisalossa kaiket kesät toukokuun puolivälistä alkaen.

Pyhäjärvellä oli tärkeä merkitys Paven elämässä. Hän oli ylpeä ”saarelaisuudestaan” ja koki olevansa osa pyhäjärveläistä yhteisöä. Rantasauna ja soutuvene olivat reilun 200 metrin päässä koululta. Pave lykkäsi usein veneen vesille ja lähti kokemaan katiskaansa, jota hän kutsui laiskan kalastajan välineeksi. ”Katiska pyytää, itse ei tarvitse”, hän totesi.

Kesällä 1984, kun Pave palasi kokemasta katiskaansa, hän tarttui kitaraansa. Inspiraatio sävellykseen ”Lähtisitkö silloin kanssani järvelle” oli syntynyt järvellä. Myös teksti syntyi samalta istumalta. Syntyi suuri hitti:

Lähtisitkö silloin kanssani järvelle

Jos kirjoittaisin sulle pienen kirjeen
Ja veisin sen laatikkoon
Avaisitko sen ja lukisitko loppuun, lukisitko loppuun?
Tuntisitko vielä vanhan kaipauksen,
Olisitko valmis mut kohtaamaan
Tulisitko asemalle mua vastaan, tulisitko vastaan?
Lähtisitkö silloin kanssani järvelle
Sulle sukeltaisin helmen valkean
Istuisitko kanssani keskipenkille
Vastaisitko hellään suudelmaan
Tunnetko sä kuinka syksy lähenee
Huomaatko sä ilman viilenneen
Näetkö sä linnut jotka lentää kauas pois
Tuntisitko vielä vanhan kaipauksen,
Olisitko valmis mut kohtaamaan
Tulisitko asemalle mua vastaan, tulisitko vastaan?
Lähtisitkö silloin kanssani järvelle
Sulle sukeltaisin helmen valkean
Istuisitko kanssani keskipenkille
Vastaisitko hellään suudelmaan?


Pave eli Pekka Juhani Maijanen toimi uransa aikana laulajana, lauluntekijänä, tuottajana, basistina, kosketinsoittajana, rumpalina ja kitaristina. Hän sai kuusivuotiaana ensimmäisen instrumenttinsa huuliharpun ja soitti sillä ensiesiintymisensä. Siitä alkoi monipuolinen musiikkiura. Hän oli mukana mm. yhtyeissä Pepe & Paradise, Wigwam, Rock`n`Roll Band, Hurriganes, Dingo, Mestarit ja Hector ja Pave Maijanen duo sekä Heikki Silvennoinen ja Pave Maijanen duo. Kopet-yhtyeessä hän oli rumpalina, kun yhtye voitti rockin SM-kilpailut ja hän edusti Suomea Eurovision laulukilpailuissa 1992 kappaleellaan Yamma Yamma. Musiikillinen yhteistyö kesälahtelaisten Leila Luukkaisen ja Anja Itkosen kanssa tuotti mm. Huussijenkan, koska Pavelle ja hänen vaimolleen Liisalle luonnonmukaisuus ja huussi-ideologia olivat tärkeitä arvoja. Hector vieraili monena kesänä Paven kesäpaikassa Sarvisalossa tekemässä biisejä. Kuinka paljon Pyhäjärvi niihin vaikutti, ei ole tiedossa.

Vaikka Pave Maijanen tunnettiin lähinnä muusikkona, oli hän myös taitava valokuvaaja. Hän oli aloittanut kuvaamisen jo koulupoikana 1960-luvun Lappeenrannassa. Hän ei käyttänyt kuvatessaan salamanvaloa, vaan hyödynsi luonnonvaloa. Mustavalkoisissa kuvissa on enimmäkseen ihminen tai ihmisiä tekemässä jotain. Luontokuvaus ja liikkumattomat kohteet eivät olleet hänen juttujaan. Kesälahden Kulttuuriseura ja Kesälahti-seura järjestivät kesällä 2020 Sovintolassa Paven 40 valokuvan näyttelyn nimeltään ”Kuva ja valo”. Vaikka ALS-tauti oli vienyt Paven oli jo aika huonoon kuntoon, hän jaksoi olla näyttelyn avajaisissa mukana.

Kesälahden asema tuli Pavelle ja hänen perheelleen hyvin tutuksi, koska he tulivat kesän viettoon useimmiten junalla. Kesälahti halusi kunnioittaa monipuolista taitelijaa(nsa) muistomerkillä. Rautatieasemalle pystytettiin joulukuussa 2021 paikallisen ”itetaiteilijan” Erkki Lindebergin suunnittelema teos, jossa on em. ”Lähtisitkö silloin kanssani järvelle” -laulun säe: ”Tulisitko asemalle mua vastaan, tulisitko vastaan?” Pave on poissa, mutta rokkimiehen kitaran kopio on muistomerkissä.

Vasemmalla: Pave Maijanen valokuvanäyttelyn avajaisissa Sovintolassa 2020. Viulisti Pekka Kuusisto soitaa. Kuva: Petri Issakainen. Oikealla Pave Maijasen muistomerkki Kesälahden asemalla. Kuva: Ulla Rauramo