Nightwish - Suomen menestynein bändi

Lähde: wikipedia

Nightwish-yhtye perustettiin Kiteellä Pyhäjärven rannalla 1996. Silloin 20-vuotiaan Tuomas Holopaisen idea oli yhdistää kosketinsoittimet, akustinen kitara ja laulu. Tarkoitus oli soittaa akustista tunnelmointimusiikkia, ei suinkaan metallimusiikkia. Yhtyeeseen kuului alkuun kolme jäsentä: kosketinsoittaja Tuomas Holopainen, kitaristi Erno ”Emppu” Vuorinen ja laulaja Tarja Turunen.

 Yhtyeeseen liittyi seuraavana vuonna rumpali Jukka Nevalainen ja akustinen kitara korvattiin sähkökitaralla. Sitä seuraavana vuonna tuli mukaan basisti Sami Vänskä. Nightwish nosti 1990-luvun lopulla ns. sinfonisen metallimusiikin suosioon. Tässä metallimusiikkiin on yhdistetty klassisen musiikin eli taidemusiikin piirteitä. Nightwish teki levytyssopimuksen ja ensimmäisen täyspitkän albumin 1997. Ensimmäisen keikkansa Nightwish teki Uudenvuodenaattona 1997 Kiteen huvikeskuksessa. Nykyisin yhtyeeseen kuuluu kuusi jäsentä, joista Tuomas Holopainen ja Erno Vuorinen ovat alkuperäisiä.

Vuonna 2000 Nightwish osallistui Suomen Euroviisu-karsintaan Tuomas Holopaisen kilpailua varten säveltämällä kappaleella ”Sleepwalker”. Yhtye voitti sillä katsojien puhelinäänestyksen ylivoimaisesti. Musiikin ammattilaisista koostuvan raadin äänet pudottivat kappaleen yhteistuloksissa sijalle 3.

Yhtyeen musiikissa on eri tyylilajeja sinfonisesta musiikista power metalliin, folk metalliin ja goottimetalliin. Sanoituksia on kuvattu monimutkaisiksi ja runollisiksi, joissa teemoina on fantasiaa, mytologiaa, taiteellisuutta, ihmisluontoa ja henkilökohtaisia vaikeuksia.

Tuomas Holopainen sanoo kokevansa musiikin fantasiana, ja hänelle on mielekkäämpää puhua musiikin kautta. Hän on muun muassa sanonut, että Nightwish ei ole yhtye vaan tunnetila. Nightwish on hänen sielunkuvansa, josta hän ei halua päästää irti ainakaan vielä. Holopainen kuitenkin toivoo tulevaisuudessa populaarimusiikin lisäksi voivansa säveltää elokuvamusiikkia. Hänen tätinsä on näyttelijä Miitta Sorvali ja hän on naimisissa laulaja Johanna Kurkelan kanssa. Holopainen asuu Kiteen Pajarinniemessä rakentamassaan omakotitalossa.

Tuomas Holopainen. Kuva: wikipedia

Nightwishin konsertti Kiteen Rantakentällä kesällä 2023. Kuvat: Ulla Rauramo