Mäntyniemen kartano

Lähde: www.mantyniemenkartano.fi

Mäntyniemen kartano on vanha sukutila, jonka juuret ulottuvat 1700-luvulle. Kartanon historia alkaa vuodesta 1761, jolloin kirkkoherra Clas Johan Molander muutti Kesälahdelle ja perusti Mäntyniemen tilan. Hänen poikansa, majuri Adolf Molander jäi pitämään tilaa isän muutettua Ilomantsin seurakunnan palvelukseen. Aadolfin poika Clas Herman syntyi Mäntyniemessä 1817. Aadolfin kuoleman jälkeen perhe myi tilan paikallisille vuonna 1828.Clas Herman Molander teki huomattavan valtiomiesuran. Hänet aateloitiin ja korotettiin vapaaherralliseen säätyyn. Hän sai keisarilta salaneuvoksen arvonimen. 1880-luvun alussa hän hankki takaisin lapsuudenkotinsa Mäntyniemen ja aloitti siellä mittavan metsänhoidon, edistyksellisen karjatalouden ja puutarhaviljelyksen. Clas Herman Molanderin kuoleman jälkeen tila on ollut suvun hallussa.

Mäntyniemen kartanolla on nykyisinkin monipuolista toimintaa. Niihin kuuluvat:

Havinoi, joka tuottaa monipuolisia kulttuuri- ja hyvinvointipalveluja kaikille luontoa, rauhaa ja kauneutta rakastaville. 

Mäntyniemen HAVINOI/Anna-Liina Lindeberg
havinoi@mantyniemenkartano.fi

Maatalousyhtymä Mäntyniemi vastaa Mäntyniemen peltoalasta. Tilalla viljellään luomuna muun muassa spelttiä, ruista ja tattaria. Osa pelloista on vuokrattu paikallisille mansikanviljelijöille.

Maatalousyhtymä Mäntyniemi/Anna-Liina Lindeberg
mty@mantyniemenkartano.fi

Mäntyniemen Ikimetsä pyrkii toiminnassaan kestävään metsätalouteen luontoarvot huomioon ottaen. Ilmastonmuutos ja hiilensidonta sekä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen ovat yhteismetsän osakaskunnalle tärkeitä aiheita. Yhteismetsä on avoin yhteistyöehdotuksille aiheisiin liittyen. Yhteismetsän alueella sijaitsee laaja Juutinsuo, joka on vuonna 2019 otettu mukaan Suomen Luonnonsuojeluliiton alaisen Hiilipörssin soiden ennallistamisohjelmaan. Juutinsuo on ollut jo tätä ennen suurilta osin metsätalouskäytön ulkopuolella FSC-sertifioinnin puitteissa. 

Mäntyniemen yhteismetsä/Perttu Piiroinen
mantyniemen.yhteismetsa@gmail.com

Mäntyniemen Ikihonka Oy tuottaa kuntasektorille ja eri asiakasryhmille asumis-, hoiva- ja virikepalveluja sekä alaan liittyvää koulutusta ja konsultaatiota. Yrityksen toiminnan kulmakiviä ovat vahva Green Care -ajattelu, ihmislähtöisyys, yhteisöllisyys ja verkostoituminen.

Mäntyniemen Ikihonka Oy/Anne Lindeberg-Piiroinen anne.lp (a) ikihonka.fi, www.ikihonka.fi 


Yhteystiedot

Mäntyniemen kartano/www.mantyniemenkartano.fi

Salaneuvoksentie 3

59800 Kesälahti

Olemme parhaiten tavoitettavissa sähköpostilla.

Yläkuva: Mäntyniemen kartanon päärakennus. Kuva: mantyniemenkartano.fi, Alakuva: Sisäkuva Mäntyniemen kartanosta. Kuva: Puruvesi 25.7.2019