Sukeltajan Pyhäjärvi

Sukeltajan Pyhäjärvi

Lähde: Erno Olkkonen

Pyhäjärven tunnetuin ja yleisin sukelluspaikka on Syrjäsalmi. Maantiesillan alla syvyyttä on noin 8 metriä ja rautatiesillan alla noin 10 metriä. Näkyvyyttä on vuodenajasta riippuen noin 2-3 metriä. Pohjalla on vielä siltojen rakennusaikaisia merkkejä. Silta-arkut ovat näyttävän näköisiä ja erityisesti rautatiesillan silta-arkkujen ympärillä on kesäisin paljon ahvenia. Sukellettaessa rautatiesillan alta Hiekanpäänselän suuntaan, syvyyttä löytyy yli 20 metriä. Syrjäsalmessa on virkistysveneväylä, joten erityisesti kesäaikaan tulee huomioida veneliikenne ja sukellettaessa tulee käyttää sukeltajan lippua.

Syrjäsalmesta hieman Pajarinselän suuntaan on vanha kapulalossin ylityspaikka. Rannat ja vanhat lossilaiturit ovat yksityisessä omistuksessa. Kapulalossin vetovaijeri on edelleen nähtävissä järven pohjassa.  

Muita tunnettuja ja hyviä sukelluspaikkoja ovat mm:

Pirunkyökin jyrkkä penkka eli Harmookallio Pajarinselällä. Ranta syvenee hyvin jyrkästi noin 15 metriin ja maksimisyvyys kauempana on noin 27 metriä. Parhaimmillaan päivänvalo ylettyy noin 16-18 m:iin. Pohjassa on kalliomuodostelmia, louhikkoa ja mielenkiintoisia pohjan muotoja.

Näsössä on hyvin pieni pieni syvänne, joka on syvyydeltään noin 13 metriä. Pohjalla on uppotukkeja ja usein myös paljon ahvenia. Näsössä on epävirallinen kaunis nuotiopaikka ja samalla reissulla kannattaa ehdottomasti käydä veneilemässä kauniissa Puhoksen kanavassa, jota pitkin pääsee myös Vanhaan Puhokseen Saimaan Oriveden tuntumaa.

Uukuniemen Papinniemellä vanhan ortoksikirkon kohdalla on sukeltajalle mielenkiintoisia pohjan muotoja. Kallioita ja louhikkoa. Tarinan mukaan ortodoksikirkon kello olisi mahdollisesti pudotettu tuolle kohdalle. Kivien koloissa on paljon täplärapuja. Lähettyvillä on mahdollisesti myös tarinan mukaan Valamon luostari kirkonkello, joka olisi pudonnut heikkoihin jäihin sotaevakkoon lähteneiden munkkien reestä.

Sukeltaa voi myös mm. Pajarinniemen ympäristössä, missä tarinan mukaan olisi Paha Pajarin kultarahoja sisältänyt laukku. Rajavyöhykkeen rajalla oleva Louhisaari kalliomaalauksineen, Kalliosaaren ympäristö ovat myös sukeltamisen arvoisia paikkoja.

Syrjäsalmea lukuun ottamatta kaikki mainitut kohteet edellyttävät veneen käyttöä. Hyviä yleisiä veneluiskia löytyy mm. Syrjäsalmesta ja Piikkeensalmesta. Veneellä tehtävän sukellusreissun yhteyteen kannattaa suunnitella samalla käynti vaikkapa Mustolanjoen erämaamaisemiin, Juurikkasalmen kautta Sirkkajoelle, Pajarinniemeen, Uukuniemelle tai kauniiseen Puhoksen kanavaan ja Vanhaan Puhokseen. Opastusta ja venettä voi kysellä esimerkiksi paikalliselta sukellusseuralta. www.keskikarjalansukeltajat.fi


Sukeltaja varusteissaan. Kuva: Pixnio